luni, 5 ianuarie 2015

Ischler




Islerele (sau ischlere) provin din bogata bucatarie austro-ungara ale carei influente se simt la tot pasul in cea transilvaneana. Sunt si ele in categoria prajiturilor care imi amintesc de Craciunul din copilarie: pentru ca sunt destul de migaloase dar se pot pastra bine cateva zile, si sunt chiar mai bune a doua sau a treia zi, cand toate straturile s-au lipit bine, se faceau in special cu ocazia sarbatorilor de iarna. Mie imi plac foarte mult dar din cauza fricii de crema de unt nu le-am facut niciodata. Pofta fiind prea mare, le-am pus pe lista de prajituri de facut pentru Craciunul 2014, cu gandul sa le umplu cu nutella si se le acopar cu ciocolata topita. Dar, mare prajitureasa cum sunt, am ajuns sa fac si crema, si glazura. Reteta zice ca se glazureaza toate discurile, dar eu am acoperit doar jumatate din ele - cele care au ajuns sa fie partea de sus a fiecarei prajiturele, dar se poate oricum. Din ingredientele de mai jos mi-au iesit 30 de bucati finite (deci am decupat 60 de discuri), dar pentru ca se pot pastra in cutii inchise, data viitoare as face reteta dubla.

ingrediente pentru aluat:
- 150 g unt rece
- 200 g faina
- 100 g nuci macinate
- 50 g zahar
- 1 ou
- coaja rasa de lamaie (optional)
ingrediente pentru crema:
- 1 lingura de cacao (15 g)
- 1 lingura zahar (25 g)
- 1 lingura de faina
- 160-170 ml lapte
- 200 g unt gras
ingredinte pentru glazura:
- 180 g zahar (8 linguri)
- 3 linguri cacao (50 g)
- 3 (6) linguri lapte
- 50 g unt

metoda - pentru aluat:
- din toate ingredientele se lucreaza un aluat, in robotul de bucatarie, care se inveleste in folie si se lasa la rece pentru o ora;
- se incinge cuptorul pe mediu-mic (sa zicem 160 de grade C);
- pe blatul usor infainat se intinde o foaie de aluat de 1/2 cm grosime; se decupeaza discuri de cca. 3 cm diametru; se coc 10-12 minute, fara sa se rumeneasca;
metoda - pentru crema:
- se amesteca faina cu cacaoa, zaharul si laptele; se fierbe, amestecand continuu; trebuie sa se obtina o crema groasa, ca o smantana; se lasa la racit;
- se freaca untul; dupa ce a devenit spumos (incep sa inteleg cum se face asta - se porneste robotul de bucatarie si se  uita de el cateva minute bune...) se incorporeaza crema racita, lingura cu lingura;
metoda - pentru glazura:
- se amestca cacaoa cu zahar si lapte - reteta originala spune 3 linguri dar mi s-a parut ca nu e destul, asa ca am pus mai mult; se fierbe, apoi se ia de pe foc, se adauga untul si se amesteca bine;
asamblare islere:
- se imparte crema pe jumatate din discurile de aluat - care pot fi coapte chiar cu o zi inainte;
- peste celelate discuri se toarna glazura racita putin; eu am intins-o cand era putin prea rece, si deci prea groasa pentru a fi turnata;
- se lipesc discurile cu glazura peste cele cu crema; se pun intr-o cutie inchisa bine, la rece; dupa o zi, doua ajung la perfectiune :).



Pofta buna!

2 comentarii:

  1. Migăloase, dar frumoase și bune islerele tale! Am să le încerc și eu și nu mi-e teamă nici de crema de unt!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E putina treaba cu ele, dar sunt foarte bune: nici prea dulci, nici prea amarui de la cacao, o imbinare perfecta de gusturi :). Poate daca le mai fac de cateva ori imi dispare si mie teama :))

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...