luni, 25 noiembrie 2013

Varza murata rapida




Cuvantul "rapida" din titlu nu vrea sa spuna ca e gata in 5 minute ci se refera la scurgerea timpului in lumea muraturilor fara otet, aceasta varza murata fiind gata in 5-6 zile. E o metoda simpla si la indemana de a avea varza murata - fara butoaie, pivnite sau drumuri la piata. Eu nu tin minte de la un an la altul complicata reteta, asa ca o notez aici, si pentru ca e cu varza o trimit la provocarea "Dulce Romanie" gazduita luna aceasta de surorile Liana si Laura de la "Transylvanian kitchen".

ingrediente - pentru un borcan de 5l:
- 2 verze albe (aprox. 3 kg)
- cimbru si marar uscat
- sare pentru muraturi - se considera o lingura la litrul de apa, in cazul de fata 2 linguri
- apa fiarta, fierbinte - cam 2 l


metoda:
- se taie varza fasii subtiri si se pune intr-un vas mare;
- se adauga sarea si se freaca putin; se lasa 10-15 minute sa se inmoaie, va si scadea in volum;
- se pun la fiert 2 l de apa;
- se pune varza in borcan, apasand putin dar nu exagerat; se aranjeaza deasupra cimbrul si mararul;
- se aseaza borcanul pe o tava metalica; se toarna apa clocotita pana acopera varza, dar astfel incat sa ramana putin spatiu liber in borcan;
- se acopera borcanul cu o farfurie - sau cu un capac, dar nu infiletat, doar asezat pe gura borcanului;
- daca borcanul e cam plin se poate aseza, preventiv, pe o tavita sau farfurie, care sa retina apa in cazul in care fermenteaza furios;
- se lasa borcanul intr-un loc caldut, in bucatarie. Se verifica din cand in cand (adica dupa 2-3 zile) si se apasa varza la loc daca se ridica. In functie de conditiile atmosferice, varza e gata in 5-6 zile.


Pofta buna!

2 comentarii:

  1. Eu fac variantă fără apă la plus. Asta însemană că trebuie să 'frământ' bine varza înainte, până lasă destulă apă încât s-o acopere. Şi apoi mai trebuie şi presată foarte bine şi pus un pietroi deasupra. Dar îmi place mai mult varianta ta căci mă scuteşte de nişte muncă în plus :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aha, am inteles varianta ta, cred ca ramai cu mai putina moare dar intr-adevar muncesti mai mult.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...