miercuri, 27 noiembrie 2013

Sfogliatelle frolle cu ricotta de casa



Sfogliatelle sunt produse de patiserie italienesti, specifice orasului Napoli, care au fost inventate probabil intr-o manastire. Sunt alcatuite dintr-o crusta de aluat umpluta cu un amestec de ricotta, gris si fructe confiate. Exista doua feluri de sfogliatelle: ricci (care se fac dintr-un aluat din faina si apa, intins in foite extrem de subtiri, unse cu unt si untura, suprapuse, rulate, intinse iar, taiate si formate apoi astfel incat la final se obtine o cochilie crocanta si foarte aratoasa), si  frolle la care umplutura e invelita in aluat nisipos, ca cel pentru tarte. M-a speriat introducerea facuta de Sandie cand a propus tema provocarii de la Daring Bakers: ea spune ca abia dupa a treia incercare i-a iesit cum trebuie aluatul pentru  sfogliatelle ricci, si cum nu-mi puteam imagina cine o sa manance 3 ture de esecuri (din punct de vedere estetic escuri, ca ceva bun la gust tot ar fi iesit) am inceput  cu sfogliatelle frolle, le-am facut in doua variante, si s-a terminat luna fara sa incerc si sfogliatelle-le cele complicate dar crocante si frumoase. Raman pe lista cu "de facut" ....
Pe langa faptul ca trebuia sa facem cel putin una din cele 3 sfogliatelle (da, mai este una, americano-italienele "lobster tail" care mi s-au parut deosebit de complicate...) provocarea consta si in a face macar unul din urmatoarele ingrediente ale umpluturii: coaja de portocala confiata (facut demult, deci n-ar mai fi fost o provocare) sau ricotta de casa. Nu mi-a trecut prin cap niciodata sa cumpar ricotta, de obicei o inlocuiesc cu crema de branza de vaci, dar cu ocazia asta am inercat sa o fac singura, si e atat de simplu (si cred ca si mai ieftina decat daca as cumpara-o) incat de-acum incolo n-o s-o mai inlocuiesc in retetele care cer acest tip de branza.


RICOTTA DE CASA 

 

 

Se zice ca nu e bine sa fie facuta din lapte UHT, totusi frisca pe care am folosit-o eu a fost pasteurizata la "ultra-high-temperature"  si ricotta mi-a iesit foarte buna. Am mai citit ca se poate face si fara frisca, dar grasimea suplimentara pe care o da aceasta contribuie, cred, la consistenta si textura cremoasa a ricottei.

ingrediente (pentru aprox. 750 g ricotta):
- 2 l lapte gras (nu UHT)
- 250 ml frisca lichida
- 1/2 lingurita sare
- 50 ml zeama de lamaie
metoda:
- se pregateste instalatia de scurs: intr-un bol mare se pune o strecuratoare (mare), in care se intind doua straturi de tifon umezit;
- se pune la fiert laptele, frisca si sarea; cand incepe sa fiarba se ia de pe foc si se adauga zeama de lamaie si se amesteca 2-3 minute;
- se toarna compozitia in sita cu tifon si se lasa la scurs 1 ora sau pana ajunge la temperatura camerei.
Lichidul obtinut este zer, se poate folosi si el. Ricotta se poate pastra in frigider, intr-o cutie inchisa, 2-3 zile.


SFOGLIATELLE FROLLE

 


Mi-au placut mult prajiturelele acestea, merg bine langa o cana cu cafea si sunt destul de consistente. Am incercat aluatul propus de provocare, dar si o varianta gasita pe internet cu aluat cu untura dar fara oua - acestea au fost mai fragede decat primele dar mi-au placut ambele variante.

ingrediente pentru umplutura (mi-a ajuns pentru cate o portie din fiecare varianta de aluat):
- 250 ml lapte
- 115 g zahar
- 115 g gris
- 375 g ricotta
- 2 galbenusuri
- 10 ml extract vanilie
- varf de cutit scortisoara macinata
- 20 g coaja de portocala confiata
- 75 g srafide aurii
- coaja de lamaie
ingrediente aluat - var. 1 (Daring Bakers):
- 325 g faina 000
- 75 g zahar
- praf de sare
- 115 g unt rece
- 2 oua batute usor
ingrediente aluat - var. 2 
- 250 g faina
- 100 g untura
- 75 g zahar
- 75 ml apa
- coaja de lamaie
in plus - ou sau smantana pentru uns.


metoda:
- pentru umplutura: se pune pe foc laptele cu zahar; cand da in clocot se face focul mic si se adauga treptat grisul, amestecand continuu; se fierbe aproximativ 2 minute, pana cand compozitia devine fina si se ingroasa;
- se intinde grisul fiert pe hartie de copt, pentru a se raci mai repede; cand ajunge la temperatura camerei se transfera in robotul de bucatarie si se amesteca bine cu celelalte ingrediente, lasand stafidele si coaja de portocala la final; trebuie sa rezulte o compozitie cremoasa si fina care se poate pastra in frigider 3 zile;
- pentru aluat: se amesteca faina cu zahar si sare; se scoate untul din frigider si se loveste de cateva ori cu sucitorul pentru a-l face pliabil;
- se incorporeaza in faina, cu varfurile degetelor; se lucreaza repede, astfel incat untul sa nu se incalzeasca de la caldura degetelor;
- se adauga ouale batute si se amesteca bine cu o furculita, apoi se framanta cu mana de doua-trei ori;
- se inveleste aluatul in folie de plastic si se pune in frigider;
- in cazul aluatului cu untura se amesteca bine toate ingredientele, fara a framanta prea mult aluatul, care se tine si el la rece inainte de a fi utilizat;
- se imparte aluatul in 10 parti egale; se intinde fiecare bucata pana ajunge in forma de oval cu lungimea  de aprox. 12 cm;
- se pune o lingura cu varf de umplutura pe jumatate din aluat, apoi se inveleste cu cealalta jumatate; se preseaza bine marginile in jurul umpluturii, cu palmele facute caus, apoi se taie cu un pahar sau o forma rotunda de inox de 7 cm diametru; din resturile de aluat se formeaza inca una sau doua "frolle";
- se pun prajiturelele la frigider timp de 2 ore, apoi se ung cu ou batut si se coc la 190 grade C timp de 20 de minute sau pana sunt aurii (30 de minute, la cuptorul meu, in ziua aceea);
- la varianta 2 am intins aluatul  cu sucitorul, am decupat discuri pe care le-am mai intins putin, am pus umplutura pe jumatate din discurile de aluat, am acoperit cu celelalte, presat bine, decupat din nou cu aceeasi forma; le-am uns cu smantana fara sa le racesc inainte de copt.

Pofta buna!


Blog-checking lines: Sandie of the lovely blog, Crumbs of Love, was our November hostess. Sandie challenged us to make a traditional Italian dessert, along with its American version – Sfogliatelle (or better known in the US – lobster tails!) The flakey, 1000 layers of super thin dough, shaped into a horn and filled with a scrumptious filling. Così buono!

13 comentarii:

  1. I made the Ricci, but I so can't wait to try the frolle - they look beautiful and delicious! Great job.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. These are easier to make than the ricci but equally delicious.

      Ștergere
  2. These look absolutely delicious :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I loved them too, will make them again for sure.

      Ștergere
  3. Well done! They look beautiful and it was nice being able to choose one of the three types! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I also like the look of the ricci, but the lobster tails are too complicated to even consider making...

      Ștergere
  4. Looks delicious! Great job on this challenge :) I loved these Italian pastries.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I loved them too, I'm so glad I learned abot them :)

      Ștergere
  5. Well done - I bet your pastries were delicious!! Thanks for joining along this month
    Best, sandie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Than you for the challenge, Sandie, I love these Italian pastries!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...