luni, 28 iulie 2014

Lasagna cu dovlecel si ricotta




Aventura mea de gradinareasa, nu foarte fericita anul trecut, continua in 2014 cu mai mult elan si cu o mai buna planificare in timp. M-am trezit cu o productie uimitoare de dovlecei, motiv pentru care sunt intr-o continua cautare de retete noi in care sa-i folsoesc. Aceasta lasagna lacto-vegetariana a fost succes pe toate fronturile si are avantajul ca se poate face si iarna (cu dovlecel ras pastrat in congelator).

ingrediente - pentru o tava de 20x32 cm:
- 12 foi de lasagna (pachetul meu avea 25)
- 1 dovlecel de aprox. 1 kg (deci nu e chair dovlecel... mai degraba dovlecioi)
- 4 catei de usturoi
- 1 ceapa mare
- 1 lingura ulei
- 250 g ricotta
- 100 g parmezan
- sare, piper, cimbru
pentru sosul de rosii:
- 500 ml pasta de rosii
- 2 catei de usturoi
- 1 lingura ulei
- sare, piper
- un praf de zahar
- 2 frunze dafin
- cateva frunze de busuioc

metoda:
- se curata dovlecelul si se rade pe razatoarea mare; se amesteca cu o lingurita de sare si se lasa intr-o strecuratoare asezata deasupra unui bol mai mare;
- se caleste ceapa tocata; cand devine sticloasa se adauga usturoiul pisat, apoi dovlecelul scurs de apa; se tin pe foc, amestecand din cand in cand, pana scade zeama; se potriveste de sare (daca mai e cazul) si piper si se adauga cimbru;
- separat se incinge o lingura de ulei cu cei doi catei de ustuoi pisati, cand incepe sa se incinga uleiul se adauga pasta de rosii, condimentele si putin zahar; se lasa la fiert, sub capac, 5-10 minute;
- se incinge cuptorul la 180 grade C;
- se amesteca dovleceii cu 2/3 din branza ricotta si jumatate din parmezan;
- se aseaza in tava o treime din amestecul cu dovlecel; deasupra se aseaza 4 foi de lasagna, suprapunandu-se putin; se ung cu o treime din sosul de rosii; se repeta straturile de inca 2 ori; deasupra se aseaza bucatele de branza ricotta si se presara restul de parmezan;
- se acopera tava cu folie de aluminiu si se coace 30 de minute; se indeparteaza "capacul" si se mai coace inca 15 minute.


Pofta buna!

P.S. Foarte buna cu branza de vaci + telemea de vaca, in loc de ricotta!

2 comentarii:

  1. Dar omleta cu dovlecei si cascaval sau branza ai incercat? Tin minte ca intr-un an ni se pusese asa o pata pe acesta omleta si in fiecare seara, faceam salata de rosii si omleta delicioasa...pana ne-am saturat :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am facut ceva asemanator, cu ceapa si dovelcel si ou numa cat sa lege ce-i in tigaie. Cum imi place orice-i cu branza, o sa incerc si omleta de care ziceti, multumesc de idee :)

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...