sâmbătă, 3 noiembrie 2012

Lasagna (clasica)




Asta e lasagna clasica in viziunea mea, viziune construita pornind de la reteta de pe o cutie de foi de lasagna, dar pe care am facut-o de multe ori "dupa ochi" si "dupa gust" si imi place de fiecare data ce iese. O fac intr-un vas  oval, mare - cel mai mare din dotare, ideal ar fi unul dreptunghiular pentru a se aseza cat mai bine foile de lasagna, dar cum spuneam prefer sa-l folosesc pe cel mai mare si sa croiesc foile pe masura acestuia. Ies cam 6 portii (pentru oameni cu pofta de mancare...).

ingrediente pentru sosul de carne:
- 500 gr carne tocata amestec
- 2 cepe mijlocii
- 2 catei de usturoi
- 2 morcovi
- 2 tije de telina
- 2 conserve  de rosii - sau 3-4 rosii proaspete si 400 ml suc de rosii
- 1-2 frunze de dafin, cimbru, sare, piper
- o lingurita de zahar
ingrediente pentru sosul alb:
- 3 linguri ulei
- 3 linguri rase de faina (integrala chiar)
- 500 ml lapte
- 75 gr parmezan
in plus:
- foi de lasagna (cam 3/4 dintr-un pachet)
- 75 gr parmezan
- o rosie taiata felii subtiri, frunze de busuioc (optional)
metoda:
- pentru sosul de carne : se caleste ceapa tocata marunt impreuna cu morcovul taiat cubulete si firul de telina taiat bucati mici; cand s-au inmuiat se adauga usturoiul tocat, apoi carnea, amestecand si desfacand bucatile de carne; cand carnea s-a deschis la culoare se adauga rosiile tocate si sucul de rosii; se condimenteaza si se lasa sa fiarba la foc mic cam 30 de minute;
- pentru sosul alb : uleiul si faina se pun intr-un vas, pe foc mic, amestecand pana se dizolva faina dar fara sa se prajeasca, apoi se adauga treptat laptele, amestecand mereu; dupa ce s-a adaugat tot lichidul se mai lasa pe foc, amestecand in continuare, pana da in clocot; se adauga sare, se ia de pe foc si se amesteca cu parmezan; (teoria zice ca ar merge un praf de nucsoara dar in mancaruri sarate nu-mi place, asa ca eu nu pun);
- pentru asamblare : se pune in tava un strat de sos de carne (o treime din cantitatea totala), urmat de un strat de foi de lasagna (crude, neinmuiate) care se acopera cu sos alb; se repeta sosul rosu - paste - sos alb, si inca o data - ultimul strat fiind de sos alb; se presara restul de parmezan, feliile de rosie si busuiocul (daca se folosesc), se acopera tava cu folie de aluminiu si se coace la foc mediu 40-45 de minute, apoi se ia "capacul" si se mai coace 15 minute; verificati cu o furculita daca sunt moi foile; se lasa sa se aseze 10 minute, apoi se serveste.
Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...