marți, 16 decembrie 2014

Mince pies (tarte cu fructe uscate)




"Mince pies" sunt mini tarte care se pregatesc in bucatariile britanice in preajma Craciunului. Reteta lor vine, se pare, din secolul XIII, cand cruciatii au adus din Estul Mijlociu moda mancarurilor cu carne tocata, fructe si condimente, si intr-adevar numele umpluturii este si azi "mincemeat" (=carne tocata), desi reteta nu mai contine demult carne ci doar, eventual, osanza.  Eu am facut insa varianta cu unt pe care am gasit-o la "Joy of baking", adaptata pe ici pe colo in functie de gust si de ce aveam  (am inlocuit de exemplu coacazele rosii uscate cu gem de coacaze si am redus cantitatea de zahar, si pentru ca nu imi place romul am alcoolizat amestecul de fructe doar cu coniac). Umplutura se poate pastra la frigider, se spune, pana la o luna, daca i se adauga coniac o data pe saptamana. Eu am facut doar jumtate de portie, si asta a ajuns pentru doua ture de aluat deci nu a fost nevoie sa pastrez restul de umplutura decat cateva zile. Pentru tartute am folosit o forma de briose ceva mai mica decat cea pe care o consider normala, cea de fata avand diametrul bazei de 5 cm. De multe ori le-am vazut inchise cu un capac de aluat, dar mi s-au parut mai dragute doar cu o stea (ori floricica ori inima) din aluat asezata deasupra umpluturii.

ingrediente pentru aluat - 12 bucati:
- 175 g faina
- un praf de sare
- 1 lingura zahar (15 g)
- 100 g unt
- 3-4 linguri apa rece
ingrediente pentru umplutura (ajunge pentru 2 portii de aluat, se folosesc cam 350 g per portie):
- 75 g unt
- 120 ml apa (suc de mere fara zahar, in reteta originala)
- 1 mar mare curatat si ras
- 45 g stafide negre
- 45 g stafide aurii
- 75 g gem de strugurei
- 75 g merisoare uscate
- 50 g prune uscate, taiate (se pot folosi si curmale sau smochine)
- 50 g coaja de portocala in sirop, taiata marunt
- zeama si coaja rasa de la o lamaie
- 60 g  zahar brun
- 1/4 lingurita scortisoara
- 1/4 lingurita nucsoara
- un praf de ghimbir pudra
- un praf de cuisoare macinate
- un praf de sare
- 80 ml coniac
metoda:
- se pregateste intai umplutura: se pun toate ingredientele intr-o cratita, pe foc; se fierbe 30 de minute, amestecand des;
-  pentru aluat: se amesteca faina cu sarea si zaharul in bolul robotului de bucatarie; se adauga untul rece taiat cubulete; se amesteca pana cand compozitia are aspect de firmituri; cu robotul pornit se adauga apa, lingura cu lingura, si se amesteca pana cand se aduna aluatul;
- se inveleste in folie de plastic, se aplatizeaza si se lasa in frigider minim 30 de minute;
- se incinge cuptorul la 200 grade C;
- se intinde aluatul pe blatul usor infainat pana ajunge la 3 mm grosime;
- se decupeaza discuri putin mai mari decat formele de copt - in cazul de fata, diametrul discurilor e de 7 cm; se aduna resturile de aluat, se intind din nou, si se decupeaza discuri in continuare pana cand sunt 12 bucati, apoi se decupeaza forma dorita pentru asezat deasupra;
- se aranjeaza discurile de aluat in forma de briose; se pune o lingurita si jumatate de umplutura in fiecare tarta, apoi se aseaza deasupra forma decupata;
- se coc tartele aproximativ 15 minute, pana cand se rumeneste usor aluatul;
- se lasa 5 minute in tava, apoi se scot pe un blat de racire.
Se servesc calde sau reci, pudrate sau nu cu zahar pudra.



Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...