sâmbătă, 8 septembrie 2012

Galette cu merisoare


Este ruda tomnatica a acelei tarte simple cu caise, adica aluat crocant ca un biscuit si umplutura de fructe acrisoare.

ingrediente:
- 175 gr faina 000
- 1 lingura zahar
- praf de sare
- 110 gr unt rece, taiat cubulete
- 40 ml apa rece
- 275 gr merisoare (proaspete sau congelate)
- 175 gr zahar
- 75 gr nuci taiate mare
metoda:
- se amesteca merisoarele spalate si curatate de codite) cu 175 gr zahar; se acopera vasul cu folie si se lasa in frigider pana a doua zi; 
 - se prepara aluatul: se amesteca in robotul de bucatarie faina cu sarea si o lingura de zahar; se adauga untul si se amesteca pana cand compozitia are aspect de firmituri; cu robotul pornit se toarna incet apa rece; cand aluatul s-a adunat se inveleste in folie de plastic si se lasa in frigider o ora (sau peste noapte);
- se incinge cuptorul la 200 grade Celsius; se poate pune in cuptor o piatra de copt, sau o tava metalica, plata, pe care sa coacem tarta (eu am folosit o tava metalica si s-a copt bine tarta si in parte de jos, aluatul de sub fructe nu a ramas crud);
- se intinde aluatul pe blatul infainat astfel incat sa ajunga in forma de disc cu diametrul de 40 cm; se transfera aluatul pe hartie de copt
- se adauga nucile in amestecul de merisoare cu zahar, apoi se rastoarna peste aluat, lasand libere margini de aprox. 4 cm; se pliaza aceste margini peste umplutura, apasand putin sa se lipeasca;
- se unge aluatul cu putina apa si se presara o lingura de zahar tos;
- se acopera umplutura cu un disc din folie de aluminiu, astfel incat aluatul sa ramana liber; se coace timp de 30 de minute; reteta originala spune sa acoperim toata tarta cu o folie de aluminiu si sa o mai coacem 5-10 minute; la cuptorul meu insa am mai copt-o inca vreo 15 minute (deci 45 in total), folosind doar "capacul" mic de Al; timpul de coacere depinde deci de cuptor, dar tarta e gata cand aluatul de dedesubt are o culoare auriu-maronie.


Pofta buna!

2 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Acum e momentul.... daca nu de facut tarta, macar de pus merisoare in congelator pentru cand ii vine randul :)

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...