miercuri, 7 noiembrie 2012

Cheesecake straciatella




Reteta porneste de la asta si a fost o inspiratie de moment produsa de pofta de cheesecake dar si de ciocolata.

ingrediente:
- 200 gr biscuiti digestivi
- 100 gr unt
- 1 lingurita nes
- 1 lingurita cacao
- 900 gr crema de branza de vaci
- 2 linguri faina
- 3 oua
- 200 gr zahar
- 2 lingurite zeama de lamaie
- 90 gr ciocolata amaruie (Poiana - nu e foarte amara, imi place sa o folosesc la prajituri)
- 100 ml frisca lichida
- 45 gr ciocolata alba
- 45 gr ciocolata amaruie
- inca 35 gr unt
- inca 100 ml frisca lichida
metoda:
- se captuseste o tava rotunda cu pereti detasabili cu hartie de copt;
- se incinge cuptorul pe treapta 2 (din 3; estimez la aprox. 190-200 gr C);
- se topeste untul;
- biscuitii se zdrobesc (cu un robot de bucatarie sau, metoda violenta, pusi intr-o punga si loviti cu un sucitor);
- se amesteca biscuitii cu untul topit, cacao si nes;
- se coace blatul 10 minute;
- se amesteca branza cu zahar, faina si oua - adaugate unul cate unul - pe viteza mica pentru a nu incorpora mult aer in compozitie; se adauga 100 ml frisca lichida si zeama de lamaie, apoi 90 de gr de ciocolata taiata bucatele;
- daca tava folosita nu e foarte etansa se inveleste in folie de aluminiu, apoi se toarna crema peste blat;
- se aseaza tava in tava cuptorului, se toarna apa in ea si se coace 10 minute pe treapta "2 jumate" (aprox. 230 gr C), apoi se face focul mai mic - "1 jumate" (160 gr C, dupa ochi) - si se mai coace 50-60 de minute; e gata cand marginile sunt bine inchegate dar mijlocul tremura cand e scuturata tava;
- se lasa prajitura in cuptor, cu usa deschisa, pana se raceste complet, apoi se tine in frigider peste noapte;
- pentru decor - care poate fi mult mai frumos decat ce mi-a iesit mie - se pune ciocolata alba tocata intr-un bol, cea amaruie in altul; se pune frisca (100 ml) impreuna cu untul (35 gr) pe foc mic, pana se topeste untul si frisca aproape ca fierbe; se toarna peste ciocolata tocata; eu am impartit in doa parti egale lichidul dar bine era sa pun o treime peste ciocolata alba si doua treimi peste cea neagra, ar fi avut consistenta mai apropiata; se lasa neatinse 2-3 minute, apoi se amesteca fiecare glazura pana se topeste ciocolata; se mai lasa putin la racit apoi se decoreaza prajitura, se lasa din nou in frigider 1-2 ore.



Pofta buna!

9 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...