vineri, 13 ianuarie 2012

Paine cu unt si ierburi


O minunatie de paine, pufoasa la interior si crocanta la exterior, si-n plus cu aroma de unt si ierburi ... Incepi s-o mananci imediat ce ai scos-o din cuptor pentru ca miroase innebunitor si nu-i poti rezista! Combinatia de condimente poate fi facuta dupa placul fiecaruia.
ingrediente pentru aluat:
- 225 gr lapte
- 55 gr unt
- 1 lingura cu varf zahar
- 2 lingurite rase sare
- 2 oua
- 1 pliculet drojdie uscata
- 525 gr faina 550 cernuta
- 20 gr amidon
ingrediente pentru umplutura:
- 110 gr unt la temperatura camerei
- 1/2 lingurita busuioc uscat
- 1/2 lingurita oregano uscat
- 1 lingurita fulgi de ceapa
- 1 catel de usturoi tocat
- piper
metoda:
- laptele, untul (pentru aluat), sarea si zaharul se pun intr-o cratita la fiert; se lasa sa dea un clocot apoi se ia de pe foc si se lasa la racit;
- se amesteca intr-un bol faina, amidonul, drojdia, ouale si laptele caldut; se framanta aluatul pana cand nu se mai lipeste de mana, apoi se pune la dospit, acoperit cu folie alimentara, intr-un loc caldut, timp de o ora;
- intre timp se amesteca untul cu celelalte ingrediente pentru umplutura;
- se tapeteaza tava cu hartie de copt; mie mi-au trebuit doua tavi cu dimensiunile 25 x 10.5 x 7.5 cm (masurate pe interior); daca folositi o tava mai lunga si incap toate discurile de aluat intr-una, resturile de pot coace pe hartie de copt si nu e nevoie de 2 tavi de chec;

- se intinde aluatul cu sucitorul pe blatul usor infainat, pana cand ajunge la grosimea de aprox. 1 cm; se taie cercuri (cu un pahar am taiat eu; atentie ca diametrul instrumentului pentru decupat sa nu fie mai mare decat latimea tavii);
- se unge fiecare cerc pe jumatate cu amestecul de unt si ierburi; se impatureste discul de aluat in doua si se aseaza in tava;
- se ung si resturile de aluat cu amestecul de unt si se aseaza una peste alta cate 2-3 - fie in forma, fie pe hartie de copt, pe o tava mai mare;

- se incinge cuptorul pe 180 de grade C (la mine - treapta 2); se lasa painea la crescut o jumatate de ora, apoi se coace timp de aprox. 25-30 de minute, depinde de cuptor (la al meu, coc 10 minute pe treapta 2, apoi reduc focul la 1 si 1/2 si mai coc 20 de minute); daca partea superioara devine prea maronie se poate acoperi cu folie de aluminiu in ultimele minute.

Pofta buna!
sursa

4 comentarii:

  1. Foarte aromata!Eu sunt sub impactul unei paini asemanatoare (acelasi aluat, dar fara umplutura) si este de-a dreptu' minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta e atat de aromata incat se poate manca si goala, chiar si de catre un nu-prea-mare-amator-de-paine ca mine :)

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...