miercuri, 27 august 2014

Ensaimada




Ensaimada este un produs al patiseriei spaniole de care am auzit datorita provocarii lunii august de la Daring Bakers. De fapt erau doua propuneri, prima dintre ele fiind Kurtoskalacs de care cred ca stie orice ardelean si care mie imi place foarte mult, dar inca nu sunt convinsa ca reteta si mai ales metoda de la Daring Bakers da rezultatele cele mai bune: kurtos-ul clasic al copilariei mele era acoperit cu o crusta subtire, maro, lucioasa si crocanta de caramel care vad ca lipseste in ceea ce au obtinut "cocatorii indrazneti" care au propus tema lunii. O solutie ar putea sa fie metoda ce-o vedem pe strada - coacerea Kustos-ului deasupra unui gratar, dar pana sa ma apuc eu de asa ceva, mai cumpar un Kurtos gata facut si incerc niste ensaimadas care mi-au amintit cumva de croissant fiind alcatuite dintr-un aluat dospit intins subtire si avand unt (in mod traditional, dar se poate pune cam orice) intre foitele de aluat, dar metoda e putin mai simpla si timpul de asteptare mai scurt.


ingrediente - pentru 4 bucati:
- 300 g faina 000
- praf de sare
- 60 g zahar
- 7 g drojdie uscata
- 120 ml apa calduta
- 1 ou mare
- 30 ml ulei de masline
- 100 g unt la temperatura camerei (eu am umplut 2 bucati cu 50 g unt si doua cu 50 g  nutella)
- ulei pentru uns blatul de lucru
- zahar pudra

metoda:
-se amesteca drojdia cu apa calduta si o lingurita de zahar; se lasa deoparte 5 minute pana incepe sa faca spuma;
- intr-un bol mare se amesteca bine (se poate folosi un mixer) oul, zaharul si uleiul; se adauga faina, sarea si amestecul cu drojdie;
- se framanta aluatul 10 minute; se acopera bolul cu folie alimentara si se lasa aluatul la dospit 2 ore, pana isi dubleaza volumul;
- se rastoarna aluatul pe blatul uns cu ulei; se imparte in 4 bucati egale care se vor lucra pe rand;
- se intinde prima bucata de aluat intr-un dreptunghi subtire de aproximativ 10 x 30 cm; se intinde deasupra 25 g unt moale (sau nutella); se intinde usor aluatul cu degetele (ca miscarea de la strudel, cu mana sub aluat) pana cand ajunge sa aiba dimensiunile de 40 x 18 cm, apoi se ruleaza strans paralel cu latura lunga; sulul obtinut se aranjeaza in forma de spirala, nu foarte stransa pentru a avea loc sa creasca, si se aseaza pe tava cu hartie de copt;
- se procedeaza identic cu celelalte 3 bucati de aluat;
- se acopera tava cu un servet de bucatarie si se lasa spiralele la dospit cam o ora;
- se incinge cuptorul la 180 grade C; se coc ensaimadas aproximativ 15-20 de minute pana devin galben-aurii; se pudreaza cu zahar pudra si se servesc caldute.


Pofta buna!

The August Daring Bakers' Challenge took us for a spin! Swathi of Zesty South Indian Kitchen taught us to make rolled pastries inspired by Kurtoskalacs, a traditional Hungarian wedding pastry. These tasty yeasted delights gave us lots to celebrate!

10 comentarii:

  1. Great looking Ensaimada! I didn't know that the Chimney cake was widely known in Romania, I thought it was a Hungarian thing - I will have to change couple of lines in my blog. Thanks

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Well, in a way it is a hungarian thing because the Hungarians that live in Romania invented it :)

      Ștergere
  2. They look great! They even have Chimney cakes in Australian and NZ markets too - Straight from Romania I'm sure! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha, I think the World is such a small place nowadays...

      Ștergere
  3. Beautifully made Ensaimda love it.yes grilling chimney cake will give more caramelized sugar coating.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you, Swathi, for the nice challenge! Loved the ensaimadas!

      Ștergere
  4. Foarte apetisante aceste ensaimadas!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma intreb cum or fi la mama lor acasa, oare seamana cu ale mele ?

      Ștergere
  5. Hallo Liana!

    Frumoase si apetisante ti-au reusit "ensaimadele"!
    Eu am preparat cu ceva ani in urma aceste specialitati spaniole si la fel afirm ca sint f. faine si gasesc ca si usor de facut.
    Eu intr-e timp am mai experimentat si in loc de ulei sau unt, folosesc untura de porc.Ies foaaaaaaarte fragede!!! Iar pentru ca rezultatul sa fie cit mai bun.L-e prepar seara, l-e asez in tava de copt pe care o introduc intr-u punga de plastic si pun totul la frigider peste noapte.
    A doua zii scot din frigider, incing cuptorul , ung spiralele cu ceva lapte caldut si introduc la copt.Probeaza cu incredere si garantez ca vei fii pozitiv multumita.

    PS.
    Franzelutele tale m-au fascinat si am luat reteta cu mine.Acum merg la bucatarie sa o pun in practica.Mersi muult si o seara placuta!
    Cu prietenie
    Laura S.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa spunea si povestea de la Daring Bakers, ca traditional ensaimada erau facute cu untura. Iar dospitul la rece da intr-adevar un gust in plus ... O sa incerc asa data viitoare!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...