luni, 27 mai 2013

Prinsesstårta

 


Prinsesstårta este este o prajitura traditionala foarte apreciata in Suedia, creata in anii '30 de catre profesoara celor 3 printese ale vremii. "Tortul Printesei", compus din straturi de blat, crema de vanilie, gem de zmeura, frisca si acoperit cu martipan verde, a ajuns atat de popular in Suedia si in Finlanda incat a treia saptamana a lunii septembrie e declarata "saptamana Tortului Printesei".  Exista multe variatiuni ale tortului, se pot folosi orice fructe (capsuni, banane, pere) iar tortul poate fi imbracat in cuvertura de ciocolata sau fondant. Desi stiu ca n-o sa patesc nimic daca mananc O prajitura verde, mie nu imi place ideea de coloranti alimentari asa ca am folosit martipanul in culoarea lui naturala, iar nuantele maronii sunt obtinute cu putina pudra de roscove (putea fi si cacao). Am inlocuit gemul de zmeura cu gem de visine, iar dupa 8 oua si 500 ml frisca stricate pe doua creme de vanilie care mi s-au taiat (desi am urmat indicatiile cu mare atentie) am renuntat la reteta propusa de Korena si am facut crema "mea" clasica de vanilie, care mi-a iesit de fiecare data fara probleme. Nu m-am descurcat prea bine cu tortul asta, dar cum a fost foarte apreciat sigur voi mai avea ocazia sa-l fac - pana atunci insa defilez cu pozele acestei prime incercari, cu blatul usor maroniu in partea de jos (asta nu face parte din design). Aici se poate vedea un film cu intreg procesul de asamblare a unei Prinsesstarta.

ingrediente pentru blat:
- 4 oua la temperatura camerei
- 225 g zahar tos alb
- 70 g faina 000
- 65 g amidon
- 5 g praf de copt
- pesmet si unt pentru forma

pentru asamblat:
- 1/2 cantitate de crema de vanilie
- 1/2 borcan gem de visine
- 500 ml frisca
- 300 g martipan
- pudra de roscove (sau cacao)
- zahar pudra

Iata si desenul facut de Korena pentru a explica sectiunea prin tort:

- martipan
- blat 3
- frisca
- crema de vanilie
- blat 2
- crema de vanilie
- gem
- blat 1



metoda:
- se incinge cuptorul la 180 grade C;
- se tapeteaza cu hartie fundul unei tavi rotunde (23 cm diametru); se unge cu unt hartia si peretii tavii, apoi se acopera cu pesmet;
- se pun ouale si zaharul intr-un bol si se bat cu mixerul pana se formeaza "panglici" din compozitie;
- se cerne faina, sarea, amidonul si praful de copt, se amesteca, apoi se cern peste oua; se incorporeaza delicat, cu un tel-para;
- se toarna aluatul in tava pregatita; se coace 40 de minute sau pana cand blatul e galben-auriu la  suprafata si scobitoarea iese numai cu cateva firmituri pe ea ... ; un blat ciudat, pentru ochiul meu necunoscator, se fromeaza o crusta crocanta la suprafata, care se lasa putin - dar asa trebuie sa fie, dupa cum se vede si in pozele de pe Daring Bakers; la gust e foarte bun, usor si pufos;
- se lasa blatul la racit in tava 5 mintue, apoi se scoate pe un gratar cu capul in jos; se desprinde hartia si se lasa sa se raceasca complet;
- se taie blatul in 3; cum partea se sus era destul de sfaramata am folosit-o pentru stratul din mijloc al tortului; oricum ar fi, felia taiata din mijlocul blatului se va folosi ultima in constructia tortului pentru ca e cea mai flexibila;
- se bate frisca;
- se unge primul blat cu gem, apoi cu crema de vanilie;
- se aseaza blatul nr. 2, care se unge si el cu crema de vanilie; deasupra se aranjeaza in forma de dom cam toata frisca;
- se aseaza desupra baltul nr. 3 (etajul din mijloc, cum ziceam); se apasa usor cu palmele peste domul de frisca astfel incat tortul sa fie cat mai rotund - fara muchii;
- se inveleste totul cu un strat subtire de frisca;


- se intinde o foaie de martipan pe blatul presarat cu zahar pudra;
- se transfera foaia de martipan pe tort; se mangaie pentru a se aseza cat mai bine pe domul de frisca; se taie marginile din care se modeleaza frunze, flori sau ce-o mai fi.
Se poate lasa la rece 2-3 ore inainte de servire, dar e recomandabil sa fie mancat in aceeasi zi.


Pofta buna!

 Blog-checking lines: Korena of Korena in the Kitchen was our May Daring Bakers’ host and she delighted us with this beautiful Swedish Prinsesstårta!

17 comentarii:

  1. Lovely work on this challenge! Your Princess Cake looks fantastic and so delicious!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. It really was delicious, but I have to work for the looks of the cake ...

      Ștergere
  2. Love your version... it's beautiful, elegan and yummy!

    RăspundețiȘtergere
  3. I'm so sorry the custard recipe didn't work for you but your finished cake is beautiful! I really love the natural colours - so elegant! Thanks for baking with me this month!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you for the kind words, Korena, and for guiding us through the challenge!

      Ștergere
  4. Este foarte frumoasa tarta aceasta! Si cata rabdare si dexteritate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu ma prea pricep la torturi, asa ca daca si mie mi-a iesit (cu mici defecte) inseamna ca nu-i foarte greu de facut :)

      Ștergere
  5. The natural coloring works so well with your cake - it looks delicious!

    RăspundețiȘtergere
  6. Lovely colour and combination of flavours

    RăspundețiȘtergere
  7. Frumoasa prezentarea! Si tare delicios....

    RăspundețiȘtergere
  8. Nicely done. I love the more natural colors would make a nice autumn cake, maybe trying it with fig jam.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I never ate fig jam, but you're wright about the autumn colours, they are my favourites.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...