duminică, 2 septembrie 2012

Tarta cu prune si sos de vanilie



O parte din prunele cumparate pentru aceasta tarta au ajuns sa fie mancate cu niste pulpe de pui, iar cealalta parte am folosit-o conform gandului initial, facand totusi doar jumatate de tarta.

ingrediente (pentru o tarta de 16 cm diametru):
- 175 gr faina 000 cernuta
- 75 gr unt rece taiat cubulete
- 3 linguri apa rece
- 450 gr prune, fara samburi si taiate felii groase
- 70 gr zahar + 2 linguri
- 5 cuisoare (sau 1/2 lingurita cuisoare macinate)
- 1 lingura rasa amidon
ingrediente pentru sos:
- 2 galbenusuri
- 40 gr zahar
- 125 ml lapte
- 125 ml frisca lichida
- seminte de la o pastaie de vanilie
metoda:
-se prepara aluatul de tarta (dupa metoda descrisa aici), se inveleste in folie de plastic si se lasa in frigider;
- prunele se pun la fiert cu 70 gr zahar si cele 5 cuisoare (daca nu aveti cuisoare macinate, numarati cate cuisoare puneti ca sa stiti cate sa cautati in compozitie ...); se fierb cam 10 minute, pana se dizolva zaharul; se amesteca amidonul cu cateva lingurite din zeama lasata de prune, apoi se amesteca bine cu fuctele, se lasa sa dea un clocot, amestecand, pana se ingroasa compozitia; se scot cuisoarele;
- se intinde 2/3 din aluat, pe blatul infainat; se transfera alutul intr-o tava pentru tarte; aluatul trebuie sa depaseasca marginile tavii cu 2-3 cm; se aseaza umplutura, apoi se intinde restul de aluat intr-un disc ceva mai mare decat diametrul tavii, se lipesc marginile (aluatul de dedesubt si cel de deasupra) si se rasucesc intr-un model ... mai mult sau mai putin indemanatic realizat (eu mai am de exersat);
- se gaureste aluatul de deasupra, la mijloc, pentru ca sa iasa aburul, se unge cu apa (in loc de ou, m-am gandit eu ca de aici mai pot sa scad niste calorii :)) ) - se presara zahar tos si se coace aproxiamtiv 30 de minute la 200 gr C (treapta 2 din 3);
- pentru sos: se amesteca galbenusurile cu zahar; se pune la fiert laptele cu frisca si semintele de vanilie; cand a dat in clocot se toarna in fir subtire, amestecand constant, peste galbenusuri; se toarna compozitia intr-o cratita si se pune pe foc mic, amestecand in continuare, pana cand sosul se ingroasa.
Se serveste tarta calda cu sos rece deasupra (dar e buna tarta si rece ...).


 
Pofta buna!

4 comentarii:

  1. Cat de apetisanta e! Bravo mai ales ptr sos,ca e facut de casa si nu unul la plic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am mai facut sos sau budinca din plic de muuulti ani, ca vorba aia - in astea "de casa" stii ce pui, chiar sunt mai bune la gust decat alea din plic, si dureaza cu 5 minute mai mult sa le faci... Hai sa zicem ca la foietaj mai folosesc de cumparat, dar la sosuri de genul asta nu-mi gasesc nici o scuza :))

      Ștergere
  2. Cat de bine poate sa arate, mi-ai facut pofta de tarta

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...